ikona telefonu +48 510 060 922   

ikona maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

druga


 

Top sześć przysmaków kuchni staropolskiej

Modna ostatnio bistronomia opiera się na dążeniu do prostoty i wykorzystywaniu w kuchni lokalnych produktów. Ponownie stawia się na autentyczność i wyrazistość. Najlepsze restauracje współpracują z lokalnymi dostawcami, proponują nieoczywiste połączenia smakowe, w profesjonalny i finezyjny sposób przygotowują estetyczne i wartościowe dania. W ten kulinarny trend idealnie wpasowuje się kuchnia staropolska, która kusi swoją kulturową różnorodnością, głębią smaku, naturalnością.

Przegląd najpopularniejszych dań kuchni staropolskiej

Smaczne jedzenie dostarcza wiele przyjemności, pobudza zmysły, wprowadza w błogi nastrój. Nie bez powodu przygotowywanie posiłków nazywa się sztuką. Dania regionalne kuchni staropolskiej są pyszne, zdrowe, efektowne. Kuchnia ta jest bardzo różnorodna. Można z łatwością odnaleźć w niej wpływy niemieckie, ruskie, tatarskie, żydowskie. W naszej restauracji serwujemy dania wiernie przygotowywane według tradycyjnych przepisów. W ten sposób powstają apetyczne, kuszące niepowtarzalnym smakiem potrawy. Gotujemy smacznie, zdrowo, lokalnie. Stawiamy na świeże produkty. Dlatego serwowane przez nas dania cieszą się powszechnym uznaniem. Gusta, w tym kulinarne, bywają różne, jednak wśród najpopularniejszych przysmaków kuchni staropolskiej, oprócz najbardziej oczywistego schabowego, najczęściej wymienia się:

  • dania z drobiu, w tym gęsinę oraz podawaną na różne sposoby kaczkę; wykwintne w smaku mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i niezwykle delikatne; potrawy z kaczki posiadają swoich oddanych wielbicieli – tradycyjnie przyrządzona kaczka stanowi ucztę dla naszego podniebienia, a jej smak uznaje się za kultowy; kaczka ze względu na swoje niezaprzeczalne walory smakowe stanowiła ulubione danie polskich królów – jej rumiana, chrupiąca skórka w połączeniu z soczystym środkiem nadal zniewala kolejne pokolenia smakoszy; w naszej restauracji pieczoną kaczkę podajemy razem z gorącym jabłkiem nadziewanym żurawiną lub z gruszką i borówką,
  • dania z dziczyzny – bogate w składniki odżywcze i posiadające niesamowity smak; potrawy te stanowią źródło białka, witamin i minerałów; w naszej restauracji serwujemy między innymi filet z sarny w sosie borowikowym i nogę zająca w śmietanie z warzywami,
  • dania z wieprzowiny, w tym golonkę pieczoną w piwie, które stanowi tradycyjny polski napój, i kultowe pierogi z mięsem,
  • dania z wołowiny, wśród których prym wiodą zrazy będące daniem królującym na stołach polskich szlachciców, ale cieszące się dużą popularnością również wśród myśliwych; my proponujemy zrazy pod cebulką, a do tego duszone w piwie,
  • świeże ryby takie jak dorsz, łosoś, pstrąg; ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i różnego rodzaju witaminy; ponadto można z nich wyczarować przepyszne i nieoczywiste dania,
  • zupy, w tym rosół i pomidorówkę z domowym makaronem, które już dawno zyskały status kultowych i zdobyły serca zwłaszcza najmłodszych wielbicieli dobrej kuchni; warto dodać, że zupy są niezwykle sycące i pożywne, przy czym te aromatyczne i rozgrzewające chętniej spożywamy jesienią i zimą, latem natomiast częściej sięgamy po chłodnik; podobnie jak dawniej nadal lubimy zupy z dużą ilością dodatków w postaci boczku, kiełbasy czy jajka.

Powyższa lista nie obejmuje wszystkich przysmaków kuchni staropolskiej. W celu odkrycia wspomnianych i pozostałych smaków zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszej restauracji.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.