ikona telefonu +48 510 060 922   

ikona maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Restauracja w „Białej Damie”

Chcesz odbyć niezapomnianą podróż do czasów dobrych tradycji kulinarnych ?
Restauracja Dworku „Biała Dama” zaprasza.

U nas skosztujesz wyjątkowych potraw tradycyjnej kuchni staropolskiej, m.in. wyśmienite zupy, dania główne, sałatki, desery napoje zimne i gorące. Przy obiekcie znajduje się parking dla Gości, natomiast w restauracji i hotelu dostępny jest bezprzewodowy Internet Wi-Fi.


Tradycyjna kuchnia staropolska

Specjalizujemy się w tradycyjnej staropolskiej kuchni, która znana jest ze swojej różnorodności. Ponieważ przez wieki nasz kraj zamieszkiwały różne grupy narodowościowe, w rodzimej kuchni obecne są wpływy niemieckie, ruskie, żydowskie czy tatarskie. W naszej restauracji staramy się odwzorować smaki znane przez naszych przodków, dlatego wszystkie potrawy wykonujemy w oparciu o tradycyjne przepisy, bazując na świeżych, naturalnych składnikach pochodzących od regionalnych dostawców. Pokażemy Ci, że tradycyjna polska kuchnia to nie tyko schabowy!

 

Dania z dziczyzny i nie tylko

Dziczyzna znana jest ze swoich wyjątkowych walorów smakowych, jest chudsza i zdrowsza od mięsa zwierząt hodowlanych. Wysoka zawartość białka, witamin i minerałów oraz brak substancji chemicznych czynią z dziczyzny najlepszy wybór. Można ją przygotowywać dokładnie w taki sam sposób, jak inne rodzaje mięs – gotować, smażyć, piec czy dusić, lecz smak i aromat dań z dziczyzny jest zupełnie inny. 


Jesteśmy jedną z nielicznych restauracji w okolicy Łowicza, która serwuje swoim Gościom doskonale przyrządzone dania z dziczyzny bazujące na staropolskich przepisach. Jeśli chcesz poczuć smak dzika, sarny, bażanta czy zająca, nasze menu jest właśnie dla Ciebie! Oprócz dziczyzny, serwujemy wieprzowinę, wołowinę, drób, świeże ryby – wędzone, pieczone, faszerowane, a także potrawy wegetariańskie.

 

Restauracja

Zasmakuj w tradycyjnej staropolskiej kuchni! 

Restauracja Dworku „Biała Dama” w Nieborowie zaprasza!
Na pyszną kawę i śniadania zapraszamy już od godziny 08.00
Posiłki serwujemy w godzinach 12:00 – 20:00 w dni robocze oraz do godziny 22:00 w weekendy.

Menu

Tatar wołowy z marynowanymi grzybkami, cebulką i kaparami
(Raw beef „Tatar” served with mushrooms, onion and capers)
19 zł/80g
Carpaccio wołowe
(carpaccio of beef tenderloin)
19 zł/80g
Śledzie w śmietanie
(Herring in cream)  
12 zł/150g
Śledzie po staropolsku
(Herring in old Polish style)
12 zł/150g
Makaron wstążka z aksamitnym sosem szpinakowym
(Ribbon noodles with mellow spinach sauce) 18 zł/250g
18 zł/250g
Pierogi ruskie – obsmażane lub z wody
(Dumplings in Russian style with white cheese, potatoes and onion)
 16 zł/8 szt
Naleśniki z truskawkami/musem i bitą śmietaną
(Pancakes with strawberries and whipped cream)
16 zł/2 szt

Cieciorka (ciecierzyca) z ostrą papryczką, czosnkiem
i natką pietruszki
(Chickpeas with spicy pepper, garlic and parsley)

14 zł/200g

Rosół z makaronem, filet drobiowy panierowany, ziemniaki gotowane, surówka
(Poultry broth with pasta, breaded chicken fillet, boiled potatoes, salad)

filet 140g- cena zestawu 25 zł

Biały barszcz z wędzonką i jajkiem
(Traditional Polish sour soup with smoked bacon and egg)
10 zł/250ml

Zupa leśniczego: podgrzybkowo-borowikowa
z łazankami
(Forester’s soup: mushrooms soup with flat noodles)

15 zł/250ml
Zupa pomidorowa z domowym makaronem
(Tomato soup with pasta)
10 zł/250ml

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem
(Poultry broth with lovage and pasta)

8 zł/250ml

Chłodnik z jajkiem (sezonowo)
(Cold vegetable soup with egg - seasonal)

10 zł/250ml
Zrazy wołowe pod cebulką duszone w piwie
(Beef chops stewed in beer)
28 zł/400g

Ozorek wołowy w sosie chrzanowo-śmietanowym
(Beef tongue in horseradish and cream sauce) 

18 zł/ 200g
Medaliony wołowe (poliki) z warzywami w sosie własnym
(Beef medallios in gravy with vegetables)  
29 zł/400g

Giczka jagnięca podawana na zielonym groszku
(Lamb shank served on green peas)

9zł/100g- wg wagi ok. 48 zł porcja
Dorsz-filet w sosie porowym
(Cod fillet in pore sauce)
wg wagi 9 zł/100g

Pstrąg smażony w płatkach migdałowych
(Fried trout in almond flakes)

wg wagi 9 zł/100g
Łosoś-filet, smażony lub pieczony
(Salmon fillet, fried or baked)
wg wagi 15 zł/100g
Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym
(Porkchop with fried egg)
17 zł/160g

Schab duszony w sosie śmietanowo-kurkowym
(Stewed porkchop in cream-chanterelle sauce)

28 zł/200g
Polędwiczki w sosie z rozmarynem i suszonymi pomidorami
(Pork tenderloin with rosemary and sun-dried tomatoesa sauce
29zł/200g

Golonka (bez kości) pieczona w miodzie, musztardzie i piwie
(Knuckle of pork, boneless, roasted in honey, mustard and beer) 

16 zł/200g

porcja ok. 25 zł

Placek ziemniaczany po zbójnicku
(Potato pancake with meat goulash)

25 zł/ 500g

Pierogi z mięsem – obsmażane lub z wody
(Meat dumplings – fried or boiled)

18 zł/8 szt
Pieczeń z jelenia marynowanego Żubrówką w sosie z zielonego pieprzu
(Roast deer in Żubrówka marinade with green pepper sauce)  
43 zł/200g

Filet z sarny w sosie borowikowym
(Roe fillet in boletus sauce)

48 zł/200g
Zając w śmietanie z warzywami (noga)
(Hare in cream with vegetables – leg)
45 zł/400g

Gulasz z dzika a’la Radziwiłł
(Stew from wild boar)

29zł/ 250g

Kaczka pieczona z gorącym jabłuszkiem nadziewanym żurawiną ( 1/2 kaczki) wg wagi  
(Roasted duck and hot apple filled with cranberry, ½ of duck about 45 zł a portion)  
  18 zł/ 200g
ok. 49 zł porcja

Wątróbki drobiowe klasycznie smażone z cebulką, jabłkiem i majerankiem
(Chicken livers classical with onion, apple and marionam)

16 zł/200g

Pieczona kaczka (noga) z gruszką i borówką
(Roasted duck (leg) with hot pear and cranberry and duck fat served in a sauce boat)

10 zł/100g
ok. 20zł porcja

Gęsie żołądki ( gęsie pipki ) w sosie śmietanowym
(Goose giblets)

 22 zł/350g

Sałatka z pieczonym kurczakiem, sałatą lodową i prażonymi pestkami dyni
(Salad with roasted chicken, iceberg lettuce and baked pumpkin seeds)
18 zł/350g

Sałatka Grecka 
(Greek salad)

18 zł/350g
 Deser lodowy śmietankowo- czekoladowy z owocami sezonowymi
(Creamy and chocolate ice cream sundae with fruit)
  10 zł/150g

Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną 
(Hot apple pie with ice cream and whipped cream)

12 zł/250g

Szarlotka z bitą śmietaną i cynamonem
(Apple pie with whipped cream and cinnamon)

8 zł/200g

Deser - Pani Orzelska ( Biała Dama )
(Dessert – Ms. Orzelska (White Lady)

10 zł/ 150g

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.